نقش پلاستیک در بحران سیاره ای سه گانه

ساخت وبلاگ


جهان با یک بحران سیاره ای سه گانه مواجه است: تغییرات آب و هوایی، آلودگی و از دست دادن تنوع زیستی - سه گانه بی عدالتی. در حالی که این بحران ها ابعاد مختلفی دارند که اغلب با هم همپوشانی دارند، یک چیز در همه آنها مشترک است - پلاستیک.

ما می دانیم که پلاستیک از تولید تا دفع آن آلودگی ایجاد می کند و تولید جهانی پلاستیک از سال 2000 تا 2019 دو برابر شده و به 460 میلیون تن رسیده است. اگر کاری انجام نشود، پیش بینی می شود تولید پلاستیک تا سال 2050 سه برابر شود.

ممکن است بپرسید، «تولید پلاستیک چه ربطی به بحران سیاره ای سه گانه دارد؟ چگونه به من مربوط می شود؟» در درک رابطه بین پلاستیک و بحران سیاره ای سه گانه، تأثیر آن بر ما و راه هایی که می توانیم تصمیم گیرندگان را برای انجام اقدام تحت فشار قرار دهیم، به من بپیوندید.

فیلم را در یوتیوب ببینید:

https://www.greenpeace.org/international/story/65507/plastics-role-in-the-triple-planetary-crisis/?_gl=1*9o4qx7*_up*MQ..*_ga*MTU0Nzk1Mjc5OC4xNzEwNDE2NDI3*_ga_94MRTN8HG4*MTcxMDQxNjQyNi4xLjAuMTcxMDQxNjQyNi4wLjAuMA..*_ga_0CCB1GTVV6*MTcxMDQxNjQyNy4xLjAuMTcxMDQxNjQyNy4wLjAuMA..*_ga_99CSX66YC1*MTcxMDQxNjQyNy4xLjAuMTcxMDQxNjQyNy4wLjAuMA..
پلاستیک و بحران آب و هوا

تغییرات اقلیمی، تغییرات طولانی مدت در الگوهای آب و هوا و دما، یکی از مبرم ترین بحران های زیست محیطی جهانی قرن بوده است. بحران آب و هوا تا حد زیادی به رویدادهای شدید آب و هوایی مکرر در سراسر جهان کمک می کند - مانند سیل های گسترده در سراسر آفریقا در ماه های اخیر. سازمان ملل می‌گوید که بحران آب‌وهوایی به‌طور نامتناسبی بر کشورهای جنوب جهانی تأثیر می‌گذارد، زیرا ما منابعی مشابه کشورهای ثروتمندتر برای پاسخ به تأثیرات آب‌وهوایی نداریم. این، با وجود این واقعیت که ما کمترین سهم را در بحران آب و هوا داریم. ما در این بحران چیزهای بیشتری برای از دست دادن داریم و پلاستیک بحران را بدتر می کند.

تقریباً 99 درصد از پلاستیک به عنوان یک سوخت فسیلی شروع می شود و دی اکسید کربن و سایر گازهای گلخانه ای در هر مرحله در طول چرخه زندگی پلاستیک منتشر می شود. در مرحله استخراج، حفاری نفت و گاز گازهای گلخانه ای مضر را از طریق فرآیند سوزاندن گازهایی به نام شعله ور شدن در جو آزاد می کند.

هنگامی که محصولات پلاستیکی تولید می شوند انرژی زیادی مورد نیاز است و سوخت های فسیلی در این فرآیند استفاده می شود که دی اکسید کربن و سایر گازهای گلخانه ای منتشر می کند. در آخرین مرحله از چرخه، زباله‌های پلاستیکی دور ریخته شده یا سوزانده می‌شوند یا در محل دفن زباله، رودخانه‌ها، اقیانوس‌ها و خاک، شکسته می‌شوند و به میکروپلاستیک‌ها تجزیه می‌شوند و گازهای گلخانه‌ای را دوباره به جو منتشر می‌کنند.

سازمان همکاری اقتصادی و توسعه تخمین می زند که چرخه عمر پلاستیک در حدود 3.4 درصد (2019) از کل انتشار کربن نقش دارد. طبق گزارش موسسه بین المللی تحلیل سیستم های کاربردی (IIASA)، تجمع گازهای گلخانه ای از پلاستیک می تواند 10 تا 13 درصد از بودجه کربن باقی مانده را تا سال 2050 پوشش دهد.

پلاستیک و از دست دادن تنوع زیستی
یک ویدیوی دانشجویی زمانی که او به دنیا نشان داد که چگونه نی های پلاستیکی بر لاک پشت های موجود در دریا تأثیر می گذارد، در فضای مجازی پخش شد و این فقط نوک کوه یخ است. در بسیاری از شرایط، تنوع زیستی در هر دو اکوسیستم آبی و خشکی تحت تأثیر آلودگی پلاستیکی قرار می گیرد. تولید سرسام آور پلاستیک باعث افزایش تقاضای نفت و گاز شده است. پس جای تعجب نیست که این همه پروژه جدید نفت و گاز در سراسر این قاره در حال ظهور هستند. به عنوان مثال، در جنگل کنگو، قطعه بزرگی از جنگل سرسبز قرار است به حراج گذاشته شود تا راه را برای فعالیت های اکتشاف و حفاری نفت هموار کند. انتظار می رود این فعالیت ها منجر به از بین رفتن زیستگاه پرندگان و سایر حیوانات جنگلی شود و همچنین بر جوامع بومی ساکن در جنگل تأثیر بگذارد.

اکوسیستم های اقیانوسی نیز از تخریب پلاستیک در امان نیستند. اکتشاف نفت فراساحلی، حفاری و حمل و نقل منجر به از بین رفتن اکوسیستم‌های ضروری برای حمایت از تنوع زیستی وسیع اقیانوس شده است - مانند زمانی که یک نفتکش اخیراً نفت را در آب‌های اقیانوس موریس نشت کرد که منجر به مرگ ماهی‌ها و سایر گیاهان و حیوانات اقیانوس شد. چند سال پیش، تن‌ها گلوله‌های پلاستیکی در نزدیکی پایتخت سریلانکا ریخته شد و کیلومترها سواحل بکر را ویران کرد و حیات دریایی را تهدید کرد.

در چندین مورد نهنگ ها و دیگر حیوانات بزرگ دریایی با شکم پر از پلاستیک به ساحل کشیده شده اند، ماهیت غیرقابل هضم پلاستیک ها باعث می شود که آنها احساس سیری کنند و به نوبه خود از گرسنگی می میرند. تصاویری از پرندگان در اینترنت دست به دست می شود که پلاستیک های به دام افتاده را روی منقار، بال ها و پاهای آنها نشان می دهد که باعث می شود آنها بی حرکت باشند و نتوانند خودشان را تغذیه کنند و در نهایت می میرند.

پلاستیک موجود در خاک از طریق ریختن زباله و کودهای تزریق شده پلاستیک می تواند توانایی گیاهان را برای جذب مواد مغذی محدود کند، بنابراین منجر به توقف رشد و در نهایت پژمردگی می شود. ماهیت فرامرزی پلاستیک پراکندگی گونه های مهاجم دریایی را تشدید می کند. ویژگی هایی مانند ماندگاری، شناوری و ترکیب شیمیایی محیطی مناسب برای گونه های مهاجم ایجاد می کند تا از یک سمت اقیانوس فراتر از زمین های بومی خود حرکت کنند و به گونه های بیگانه تبدیل شوند که باعث ویرانی در اکوسیستم های اقیانوسی می شوند.

پلاستیک و آلودگی
کمتر از 10٪ از کل پلاستیک تولید شده بازیافت شده است، 90٪ دیگر یا سوزانده شده است، هنوز در محل های دفن زباله است، یا در محیط شناور است - در راه های خاک، هوا یا آب. پلاستیک در عمیق ترین و مرتفع ترین قسمت قاره آفریقا پیدا شده است و هیچ اکوسیستمی دست نخورده باقی نمانده است.

با قطعنامه 5/14 برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد که ماهیت فرامرزی این بحران را نشان می دهد، آلودگی پلاستیک به عنوان "یک مشکل جدی زیست محیطی در مقیاس جهانی" شناخته شده است.

طبق گزارش Tearfund، در طول فصل بارندگی تخمین زده می‌شود که ۲۱۸ میلیون نفر از فقیرترین مردم جهان در معرض خطر سیل شدیدتر و مکرر ناشی از زباله‌های پلاستیکی هستند. طبق گزارش‌ها، در مکان‌هایی مانند مومباسا، کنیا، آلودگی پلاستیکی بستر مناسبی برای رشد لارو پشه‌های حامل ویروس ایجاد کرده است که باعث بیماری می‌شوند.

سوزاندن پلاستیک در محل های دفن زباله در اکثر کشورهای آفریقایی منجر به آلودگی هوا و در نتیجه منجر به بیماری های تنفسی و تشدید بحران آب و هوا می شود.

برای مقابله با این سه گانه بی عدالتی ناشی از بحران پلاستیک، رهبران جهان باید از یک معاهده قوی جهانی پلاستیک حمایت کنند، یک توافق جهانی که باید:

تا سال 2040 کل تولید پلاستیک را حداقل 75 درصد کاهش دهید تا به هدف 1.5 درجه سانتیگراد برای آب و هوا و برای محافظت از سلامت خود و حقوق بشر جوامع خود برسد.
با کل چرخه حیات پلاستیک از تولید تا دفع مقابله کنید.
نفت و گاز را در زمین نگه دارید و از برندهای بزرگ بخواهید که به سیستم‌های پر کردن و استفاده مجدد روی آورند و تولید پلاستیک یکبار مصرف را کاهش دهند.
کشورها را مسئول مدیریت زباله های خود و پایان دادن به استعمار زباله ها بدانیم.
تضمین یک انتقال عادلانه برای کارگران و سلامت جوامعی که بیشترین آسیب را دیده اند.
ما باید خواستار یک معاهده جهانی پلاستیک قوی و جاه طلبانه باشیم. صدای خود را به این طومار اضافه کنید.

توجه: این داستان در 7 مارس 2024 به روز شد تا شامل یادداشتی در مورد نشست UNEA6 در نایروبی، کنیا باشد.

https://www.greenpeace.org/international/story/65507/plastics-role-in-the-triple-planetary-crisis/?_gl=1*9o4qx7*_up*MQ..*_ga*MTU0Nzk1Mjc5OC4xNzEwNDE2NDI3*_ga_94MRTN8HG4*MTcxMDQxNjQyNi4xLjAuMTcxMDQxNjQyNi4wLjAuMA..*_ga_0CCB1GTVV6*MTcxMDQxNjQyNy4xLjAuMTcxMDQxNjQyNy4wLjAuMA..*_ga_99CSX66YC1*MTcxMDQxNjQyNy4xLjAuMTcxMDQxNjQyNy4wLjAuMA..

تهیه کننده: محمدرضا نائیجی

گروه سبز مازندران...
ما را در سایت گروه سبز مازندران دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 3gorohesabzmazandaran2 بازدید : 29 تاريخ : دوشنبه 28 اسفند 1402 ساعت: 23:31