ادغام اورآسیا در دریای مازندران

ساخت وبلاگ

بزرگترین دریاچه جهان که جغرافیدانان آن را دریای مازندران می نامند، پنج کشور را در آبهای خود متحد می کند - روسیه، آذربایجان، ایران، قزاقستان و ترکمنستان. این دریا دارای ذخایر بزرگی از ذخایر نفتی است که برای بهره برداری و صادرات مناسب است: تقریباً 48 میلیارد بشکه نفت و 292 تریلیون متر مکعب فوت گاز طبیعی در ذخایر دریایی. اهمیت استراتژیک این مخزن نیز بسیار زیاد است - دریای مازندران کشورهای آسیای مرکزی را به قفقاز و مدیترانه متصل می کند.

در قرن گذشته وضعیت حقوقی دریای مازندران توسط اتحاد جماهیر شوروی و ایران در چارچوب قراردادهای امضا شده در لنینگراد و رشت و همچنین معاهدات گلستان و ترکمانچای و عهدنامه دوستی و معاهده ایران و شوروی در تجارت و ناوبری تعیین شد.

بلافاصله پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، موضوعات جدیدی از حقوق بین الملل بر روی نقشه سیاسی ظاهر شدند: فدراسیون روسیه، آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان - این نیز توازن ژئوپلیتیکی قدرت در منطقه را تغییر داد. برای بیش از 25 سال، کشورهای پنج گانه دریای مازندران نتوانستند در مورد استفاده از دریاچه-دریای منحصر به فرد به توافق برسند تا اینکه در آگوست 2018 کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای مازندران را منعقد کردند. این امر بیش از پیش ضروری بود، زیرا دریای مازندران یک مجموعه آبی داخلی است و مشمول قوانین دریایی بین‌المللی نیست و خروجی طبیعی به اقیانوس جهانی ندارد و از طریق دریای آزوف با استفاده از کشتیرانی کانال ولگا-دون با آن ارتباط برقرار می‌کند.

منشور بوم شناسی

این در حالی است که مدت هاست به مشکلات زیست محیطی دریای مازندران و سواحل آن توجه خاصی نمی شود. اما مشکلات اصلی حفاظت از محیط زیست در اینجا ناشی از توسعه اقتصادی گسترده در کشورهای منطقه است. به این موارد تغییرات طبیعی درازمدت و مشکلات حاد اجتماعی-اقتصادی کشورهای همسایه اضافه شده است.

با این وجود، اکولوژی دریای مازندران ناگزیر نیازمند توجه بیشتر و بیشتر است. در پایان ماه اکتبر، معاون وزارت محیط زیست و منابع طبیعی آذربایجان، امایرا تاگیوا، درباره روند نگران کننده این مخزن طبیعی اظهار داشت: طی 5 سال گذشته، سطح دریای مازندران کاهش یافته است. 69 سانتی متر و در 10 سال گذشته - 114 سانتی متر. این یکی از مشکلاتی است که همه کشورهای دریای مازندران را نگران کرده است. به گفته این مقام مسئول، در مجموع در مقایسه با دریای بالتیک، سطح فعلی دریای مازندران منفی 28.78 متر است.

در اواسط تابستان 2023، متخصصان قزاق با مطالعه تصاویری از فضا، میزان کم عمق شدن دریای مازندران را تعیین کردند. شرکت ملی جی اس سی قزاقستان گاریش ساپاری نظارت بر وضعیت دریای مازندران را انجام داد که تأیید کرد که هر سال به طور فعال کم عمق تر می شود. عکس‌های فضایی نشان می‌دهد که بستر دریا قبلاً در بخش شمالی آب‌های دریای مازندران قزاقستان آشکار شده است.

این شرکت ملی خاطرنشان کرد: "طبق سنجش از دور زمین (ERS)، در 15 سال گذشته، مساحت آبی بخش قزاقستان دریای مازندران به میزان قابل توجهی کاهش یافته است - 7.1٪. مساحت سطح آب خزر از سال 2008 تا 2023 در داخل مرزهای جمهوری قزاقستان. مساحت سطح آب بخش قزاقستان در سال 2008 113866.67 کیلومتر مربع و در سال 2023 105745.23 کیلومتر مربع بود.

طبیعت نگرش سهل انگارانه نسبت به خود را نمی بخشد. پیامدهای مستقیم مشکلات زیست محیطی در دریای مازندران از بین رفتن منابع زیستی (گونه های ماهی تجاری و مواد غذایی آنها) است. این شامل آسیب های اقتصادی نیز می شود که می تواند به صورت پولی بیان شود. به ویژه کشورهای حوزه دریای مازندران از کاهش ذخایر ماهیان خاویاری که به صورت کاهش حجم فروش بیان می شود، ضرر می کنند. این تلفات همچنین شامل هزینه های احداث تاسیسات جوجه کشی ماهی می شود.

در مورد پیامدهای غیر مستقیم، آنها بسیار شدیدتر هستند. اول از همه، آنها به از دست دادن توانایی اکوسیستم ها برای خودپالایی، از دست دادن تعادل درونی آنها و انتقال تدریجی به حالت جدید مربوط می شوند. جامعه نه تنها ارزش زیبایی شناختی مناظر را از دست می دهد، بلکه شرایط زندگی راحت تری را نیز به دست می آورد.

مشکل تقریباً همه کشورهای دریای مازندران این است که آسیب اصلی به طبیعت ناشی از فعالیت های انسانی خارج از چارچوب محاسبات اقتصادی باقی می ماند. در نتیجه فقدان روش‌های ارزیابی اقتصادی تنوع زیستی و خدمات زیست‌محیطی عملاً به این واقعیت منجر می‌شود که ادارات و مقامات کشورهای حاشیه دریای مازندران به جای استفاده منطقی از منابع زیستی، گردشگری و تفریح، توسعه صنایع استخراجی و کشاورزی را ترجیح می‌دهند. .

نجات توسط نیروهای مشترک

مایه خرسندی است که کشورهای جامعه مازندران با تکیه بر کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای مازندران به صورت جداگانه و با هم اقداماتی را برای حفاظت و صیانت از دریاچه-دریای منحصر به فرد انجام می دهند.

به این ترتیب، در پایان سال گذشته، روسیه، آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان و ایران جلسه کمیسیون حفاظت و استفاده منطقی از ذخایر بیولوژیکی آبزیان دریای مازندران و مدیریت ذخایر مشترک خود را برگزار کردند که در آن به توسعه ذخایر پرداختند. ممنوعیت صید تجاری گونه های ماهیان خاویاری برای کل سال 2023. تا پیش از این، صید این نوع ماهی صرفاً برای اهداف تحقیقاتی و تولید مثل مصنوعی امکان پذیر بود.

به طور جداگانه، ما متذکر می شویم که وظایف کمیسیون بین ایالتی شامل هماهنگی فعالیت ها برای حفاظت، تولید مثل و استفاده منطقی از منابع زیستی مشترک آبی است. همچنین این انجمن هر ساله کل صیدهای مجاز را تعیین و سهمیه های ملی را توزیع می کند، صید را تنظیم می کند و منابع زیستی مشترک آبزیان را بر اساس محدودیت هایی که ممکن است شامل ممنوعیت صید در مناطق خاص و در رابطه با انواع خاصی از منابع برای دوره های خاص باشد، حفظ کند. .

مسکو، آستانه و باکو پروتکل بین المللی دریای مازندران را تصویب کردند

بحران زیست محیطی دریای مازندران نیاز به اقدام هماهنگ بین المللی فوری در حال حاضر دارد. از این گذشته، دانشمندان اغلب دریای مازندران را با "سطلی" مقایسه می کنند که زباله ها در آن ریخته می شود.

روسیه نیز به نوبه خود در سطح همکاری های بین دولتی گام مهمی برای حفاظت از دریای مازندران برداشته است. بیست سال پیش، در نوامبر 2003، پنج کشور حاشیه دریای مازندران یک کنوانسیون چارچوبی را در تهران برای حفاظت از محیط زیست دریایی دریای مازندران امضا کردند. اما لازم الاجرا شدن سند به زمان های بهتر موکول شد. و بعد آمدند. در اواسط ماه اوت، وزارت منابع طبیعی و محیط زیست فدراسیون روسیه از تصویب پروتکل کنوانسیون تهران برای حفاظت از دریای مازندران در برابر آلودگی خبر داد. نام کامل پروتکل عبارت است از: حفاظت از دریای مازندران در برابر آلودگی «از منابع زمینی و در نتیجه فعالیت‌های زمینی». فدراسیون روسیه پس از قزاقستان و آذربایجان، سومین کشوری است که آن را تصویب کرد.

این آژانس خاطرنشان کرد که این پروتکل توسط طرف‌های کنوانسیون برای جلوگیری، کاهش، کنترل و حذف تا حد ممکن آلودگی محیط‌زیست دریایی تهیه شده است.

به طور جداگانه می گوییم که در پایان ماه گذشته اولین نشست کمیسیون بین بخشی همکاری های کشورهای حاشیه دریای مازندران در مسکو برگزار شد. ولادیمیر پوتین دستور ایجاد آن را صادر کرد. این شامل نمایندگان نهادهای دولتی فدرال علاقه مند و روسای سه موضوع ساحلی فدراسیون است: منطقه آستاراخان، جمهوری داغستان و جمهوری کالمیکیا.

قزاقستان از علم خواست تا به دریای مازندران کمک کند

آستانه تصمیم گرفت که به تصمیمات سیاسی و سازمانی نپردازد و علم را به کمک دریای مازندران فراخواند. طرف قزاقستان یک موسسه تحقیقاتی برای بررسی مشکلات زیست محیطی دریای مازندران ایجاد خواهد کرد. سرویس مطبوعاتی وزارت منابع آب و آبیاری جمهوری قزاقستان خاطرنشان کرد که پیش نویس قطعنامه ای در مورد ایجاد یک موسسه تحقیقاتی قبلاً آماده شده است. نورژان نورژیگیتوف، وزیر منابع آب و آبیاری جمهوری قزاقستان در تفسیری گفت: "ایجاد این موسسه به ما این امکان را می دهد که به مطالعه مشکل به طور جامع نزدیک شویم و مشکلات در مقیاس بزرگ را حل کنیم."

قرار است پژوهشکده دریای مازندران مشکلات اکولوژیکی مخزن منحصر به فرد را بررسی کند و دلایل کاهش سطح آب، مرگ دسته جمعی فوک ها و ماهی ها، مسائل حفظ جمعیت فوک دریای مازندران را بررسی کند. و ایکتیوفون. همزمان، تعامل نزدیک با همکاران سایر کشورهای حاشیه دریای مازندران توسعه خواهد یافت.

در خاتمه یادآور می شویم که دریای مازندران هدیه ای ارزشمند از طبیعت است. بشریت با وظیفه حفظ این گنج برای فرزندان روبروست. امروز این امر برای همه کشورهای منطقه که به اراده سرنوشت در سواحل دریای مازندران واقع شده اند در اولویت قرار دارد.

ما را در Yandex.Zen و تلگرام بخوانید

تهیه کننده محمدرضا نائیجی

https://www.ritmeurasia.ru/news--2023-11-11--obmelenie-kaspijskogo-morja-obschaja-beda-dlja-stran-regiona-69787

telegram: t.me/goroh_sabz_mazandaran

گروه سبز مازندران...
ما را در سایت گروه سبز مازندران دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 3gorohesabzmazandaran2 بازدید : 11 تاريخ : يکشنبه 6 خرداد 1403 ساعت: 12:43